maart 1, 2022

Geef hackers geen kans, update je WordPress website!

Wauw! Je website is af en wat is hij gaaf geworden. Je bent ontzettend tevreden met het resultaat. Je hebt een website laten bouwen die helemaal voldoet aan jouw wensen! Natuurlijk heb je meegedacht, meegekeken, teksten en afbeeldingen aangeleverd en dat heeft aardig wat tijd gekost. Maar nu staat er wel echt iets gaafs en hoeft er niets meer te gebeuren.

Of toch wel? Ja toch wel! Je website heeft nog altijd aandacht nodig maar dat verschuift van de ''Voorkant'' naar de ''achterkant'' van de website.

Je logt in op je WordPress website en krijgt de melding dat er updates gedaan moeten worden. Beveiliging, updates en het maken van back-ups zijn belangrijke punten. WordPress is een open source CMS (conten management systeem). Dat wil zeggen dat ontwikkelaars niet alleen dagelijks nieuwe plugins ontwikkelen maar ook dagelijks bezig zijn met het ontwikkelen van updates voor het systeem op het gebied van veiligheid, snelheid en gebruiksvriendelijkheid. Maar waarom is het dan zou belangrijk om deze updates uit te voeren? Dat zal ik je uitleggen!

Een fluitje van een cent?

Tijdens opdrachten krijg ik regelmatig bestaande websites onder ogen waarbij er een grote berg updates klaar staan die niet zijn uitgevoerd. Mogelijk werken deze websites aan de 'voorkant' nog prima, maar dat kan gewoonweg een kwestie van gelijk zijn!

Deze updates staan er natuurlijk niet voor niets en het kan dus ook zomaar zijn dat je website juist niet meer goed werkt dankzij het niet uitvoeren van de updates.

Het updaten van een website lijkt gemakkelijk omdat er simpelweg een knopje 'updaten' aanwezig is, maar is het echt wel zo easy peasy lemon squeezy?

Waarom updates en onderhoud?

Onderhoud en updates zorgen er in ieder geval voor dat je website draait in een omgeving die veilig, snel en up-to-date is. Dat alleen al is genoeg om de updates gewoon meteen uit te voeren!

Heb je een website met achterstallig onderhoud? Dan is je website een doelwit voor hackers die spam de wereld in willen sturen. Dat doen ze vervolgens met jouw website als afzender. Hackers kunnen ook extra pagina's op jouw website plaatsen en reclame maken voor bijvoorbeeld Viagra, rare tekens op de website plaatsen of jouw website zelfs uit te lucht halen. Dat wil je toch allemaal niet?

Maak back-ups

Jouw website kan gehackt worden of crashen tijdens een update of jij maakt gewoon een fout. Het is dan wel zo prettig om een back-up te hebben. Je kunt je website dan zo snel mogelijk weer online zetten. Een dagelijkse back-up is wel aan te raden.

Dit kan op verschillende manieren binnen WordPress. Veel hostingpartijen maken ook back-ups maar het is prettig om er nog één als reserve te hebben die je op een andere locatie opslaat.

Beveiliging en monitoring

Door regelmatig te updaten, versterk je de beveiliging van je website. Je website goed in de gaten houden en regelmatig scans uitvoeren zorgen er voor dat je de veiligheid op peil houdt.

Het oplappen van een gehackte website kan heel veel tijd kosten. Maar dat is niet het enige. Jouw website kan door Google op een zwarte lijst worden gezet. Dat zorgt er voor dat je website niet meer goed vindbaar is. Dit moet je dus voorkomen!

Risico´s

Helaas is het bijwerken van WordPress en bijbehorende zaken als het gebruikte thema en de plugins niet zo eenvoudig als één druk op de knop. De meeste updates zullen goed gaan. Maar er gaat toch ook regelmatig iets mis. Het kan zijn dat de website dan op bepaalde punten niet meer helemaal lekker werkt. Content kan er gek uit zien en je website kan zelfs gewoon helemaal uit de lucht gaan!

Deels kun je dit voorkomen door het gebruiken van kwaliteitsplugins en thema´s. Maar het is nooit helemaal vooraf te zeggen hoe een plugin samengaat met een thema of met andere plugins. Ook is het een risico om oudere software rechtstreeks te updaten waarvan al enkele nieuwere versies zijn opgeslagen. Dus stel updates niet uit!

Ga je dit zelf doen?

De keuze om te updaten, die heb je dus niet. De keuze om dit onderhoud niet zelf te doen, heb je wel!

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram